Republica Turcia

Recomandări privind călătoriile

Autoritățile turce au dreptul de a stabili cine poate intra/ieși în/din Turcia.Reprezentanțele diplomatice/consulare ale României din Turcia nu pot interveni în favoarea dumneavoastră dacă nu îndepliniți condițiile de intrare/ieșire.

Intrarea pe teritoriul Republicii Turcia pentru cetăţenii români este permisă cu următoarele documente de călătorie româneşti:

 • Paşaport diplomatic;
 • Paşaport diplomatic electronic;
 • Paşaport de serviciu;
 • Paşaport de serviciu electronic;
 • Paşaport simplu;
 • Paşaport simplu electronic;
 • Paşaport temporar.

Paşapoartele menţionate mai sus trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală.

Important: vă recomandăm să acordaţi atenţie la efectuarea controalelor de frontieră/vamale şi să vă asiguraţi că vi s-a aplicat în paşaport ştampila de intrare în Turcia. Lipsa ştampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare (până la finalizarea cercetării se consideră că s-a intrat ilegal).

Nu se permite intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate românesc.

Excepţii: În cazul călătoriilor internaţionale efectuate cu avionul se poate folosi şi cartea de identitate românească valabilă (valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia), însă numai pentru tranzit aeroportuar(fără părăsirea zonei de tranzit/a aeroportului). De asemenea, cetățenii români pot intra și tranzita teritoriul Republicii Turcia cu titlul de călătorie românesc.

Observaţii: atunci când doriţi să călătoriţi în Turcia şi vi se permite (din eroare) îmbarcarea în avion cu o carte de identitate românească, vă anunţăm că la sosirea în Turcia nu va fi posibilă părăsirea zonei aeroportuare şi intrarea pe teritoriul acestui stat şi veţi fi returnaţi către aeroportul din care aţi plecat. În astfel de situaţii reprezentanţele diplomatice/consulare ale României din Turcia (Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Istanbul, Consulatul General al României la Izmir) nu vă pot sprijini, întrucât emiterea de titluri de călătorie sau paşapoarte temporare în zonele aeroportuare de tranzit nu este posibilă şi nici nu este permisă de către autorităţile turce.

Ieşirea din Republica Turcia nu se poate face fără documente de călătorie sau cu documente de călătorie expirate. În cazul în care vă aflaţi într-o astfel de situaţie, rugăm să contactaţi reprezentanţele diplomatice ale României din Turcia şi să vă prezentaţi personal la sediile acestora pentru solicitarea unui titlu de călătorie. 

Cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu autoturismele personale în Turcia trebuie să aibă în vedere următoarele:

 • pentru stabilirea itinerariului, să se informeze şi pe teritoriul Turciei despre măsurile speciale de securitate luate de autorităţile turce, cum ar fi impunerea interdicţiei de circulaţie în unele localităţi, (pe timpul nopţii , în totalitate sau în anumite intervale orare) şi efectuarea de controale asupra documentelor şi filtre pe căile de comunicaţie;
 • să ţină cont de faptul că autorităţile turce monitorizează foarte riguros intrările şi ieşirile cetăţenilor străini în/din Turcia; regula este că, atunci când o persoană a intrat pe teritoriul Turciei cu un autoturism pentru care deţine documente de proprietate (certificat de înmatriculare) sau procură pentru folosirea acestuia, aceeaşi persoană trebuie să iasă din Turcia cu autoturismul. Nu se acceptă excepţii nici măcar privind soţul/soţia cetăţeanului român sau rudele apropiate ale acestuia. Dacă pentru diverse motive, un cetăţean român intră în Turcia cu autoturismul, iar apoi alege să iasă cu avionul sau cu un alt autovehicul, este obligat să notifice autorităţile şi să urmeze procedurile vamale privind situaţia juridică (import-export) a autoturismului pe care îl lasă în Turcia. Legea turcă este foarte restrictivă în acest sens, atât din motive de respectare a procedurilor vamale, cât, mai ales, pentru prevenirea săvârşirii de infracţiuni sau atentate teroriste prin utilizarea autovehiculelor;
 • în situaţia în care cetăţenii români sunt nevoiţi să îşi lase autoturismele pe teritoriul Turciei sau să le parcheze pentru perioade mai mari de două-trei zile, trebuie să se asigure că acestea sunt parcate în locuri special amenajate, aflate sub pază şi să încheie contracte/convenţii cu persoanele sau firmele care prestează astfel de servicii. În situaţiile în care autoturismele sunt parcate la întâmplare, în locuri publice, pentru mai multe zile, organele de securitate pot lua măsuri pentru ridicarea acestora sau să procedeze la verificarea de către unităţile specializate anti-tero şi chiar să distrugă autoturismul, dacă există suspiciuni că poate disimula o încărcătură explozivă.

Documente necesare pentru deplasarea cu autoturismul:

În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:

 • Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;
 • Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. 

Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.

 • Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.

Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.

Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat atât România cât şi Turcia, în cazul în care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci în mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.

În cazul în care conduceţi un microbuz care efectuează curse regulate în Turcia trebuie să obţineţi, în prealabil, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România, documentele necesare pentru transport internaţional.


Viza pentru Republica Turcia

Scop turistic/afaceri.

Cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic sau de afaceri (întâlniri) nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 zile   într-un interval de 6 luni. Perioada de şedere se calculează retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări.

Important:
Din anul 2012 nu mai este posibilă părăsirea teritoriului Turciei pentru o zi şi ulterior solicitarea unei noi perioade de şedere de 90 de zile. Pentru a avea dreptul la o nouă perioadă de şedere de 90 de zile(după expirarea celei anterioare) este necesară părăsirea Turciei pentru cel puţin 90 de zile. Cetăţenii români care se află deja în Turcia şi plănuiesc să rămână mai mult de 90 de zile trebuie să solicite, personal, la autorităţile locale turce, cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea perioadei legale, un permis de şedere.

Vă recomandăm să nu depăşiţi perioada de şedere de 90 zile, întrucât depăşirea acesteia chiar şi cu o zi atrage fie amendă, fie expulzare şi automat interdicţie de intrare în Turcia pentru o perioadă de până la cinci ani, fie interdicţie plus amendă.

Alte scopuri (angajare, studii, formare profesională, cercetare științifică ori alte scopuri similare).

Cetăţenii români care ştiu că urmează să se deplaseze în Turcia pentru alte scopuri (angajare, studii, formare profesională, cercetare științifică ori alte scopuri similare) sau o ședere mai mare de 90 de zile trebuie să obţină, în prealabil, de la reprezentanţele diplomatice/consulare ale Turciei din România, o viză de lungă şedere pentru intrarea şi şederea pe teritoriul Turciei.

Pentru studenții români, participanți la Programul de mobilitate Erasmus, finanţat de Comisia Europeană, care dețin scrisoare de acceptare a unei instituții de educație din Turcia, viza de lungă ședere pentru studii poate fi eliberată, pe baza cererii individuale, fără taxe, de către Ambasada Republicii Turciei la București, precum și de către Consulatul General al acestei țări la Constanța. Studenților care dețin acest tip de vize li se eliberează, la cerere, permise de ședere temporară, fără taxe, după sosirea în Turcia.

Cetățenii români, conducători de mijloace de transport auto de marfă sau persoane, pot intra pe teritoriul Turciei numai în baza unei vize de intrare, obţinută de la reprezentanțele diplomatice/consulare ale Turciei din România.

Cetățenii români, membri ai echipajelor navelor și aeronavelor aparținând companiilor române, care efectuează curse regulate în Turcia, sunt scutiţi de vize de intrare pe teritoriul acestei ţări, pe bază de liste nominale.

Cetățenii români sunt sfătuiţi să respecte condiţiile de intrare, şedere şi ieşire din Turcia, întrucât practica a demonstrat faptul că autorităţile turce aplică cu stricteţe legislaţia prin impunerea de amenzi, deportări, reţineri/arestări şi interdicţii de intrare.


Recomandări

Întrucât au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume/prenume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să deţineţi asupra dumneavoastră şi cartea de identitate românească(care include date suplimentare de identificare).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze reprezentanţelor diplomatice/consulare ale României din Turcia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Semnalarea prezenţei în Turcia şi înregistrarea voluntară

Cetățenilor români care urmează să se deplaseze în Turcia pentru o perioadă de până la 30 zile, le recomandăm să își semnaleze prezența pe teritoriul acestui stat la reprezentanțele diplomatice/consulare ale României, după cum urmează:

La Ambasada României la Ankara/Secția Consulară: telefon urgență +90-532.318.1726 sau email ankara.consul@mae.ro pentru regiunile:

 

Adana

Bayburt

Erzurum

Kayseri

Nevşehir

Şırnak

Adıyaman

Bingöl

Eskişehir

Kilis

Niğde

Tokat

Ağri

Bitlis

Gaziantep

Kırıkkale

Ordu

Trabzon

Aksaray

Bursa

Giresum

Kırşehir

Osmaniye

Tunceli

Amasya

Çankırı

Gümüşhane

Konya

Rize

Van

Ankara

Çorum

Iğdır

Malatya

Samsun

Yozgat

Antalya

Diyarbakır

Hakkari

Karaman

Siirt

 

Ardahan

Edirne

Hatay

K. Maraş

Sinop

Artvin

Elaziğ

Kars

Mardin

Sivas

Batman

Erzincan

Kastamonu

Muş

Şanliurfa

 

La Consulatul General al României la Istanbul: telefon urgență +90 533 5420695 sau email istanbul.consul@mae.ro pentru regiunile:
 

Bartın

Düzce

Kırklareli

Sakarya

Zonguldak

Bilecik

İstanbul

Kocaeli

Tekirdağ

 

Bolu

Karabük

Kütahya

Yalova

 

La Consulatul General al României la Izmir: telefon urgență +90 530 4150077 sau email izmir.consul@mae.ro pentru regiunile:
 

Afyon

Balıkeşir

Çanakkale

İsparta

İzmir

Muğla

Aydın

Burdur

Denizli

İçel/Mersin

Manisa

Uşak

În vederea efectuării procedurii menționate sunt necesare următoarele date:nume/prenume, data/locul nașterii, număr pașaport, număr de telefon sau adresă de email de contact, perioada și locul deplasării în Turcia, motiv pentru care recomandăm transmisterea unui email cu datele solicitate.

Menționăm că prezența personală la sediile reprezentanțelor diplomatice/consulare ale României nu este obligatorie.


Înregistrarea voluntară

Cetățenilor români care urmează să se deplaseze în Turcia pentru o perioadă mai mare de 30 zile, le recomandăm să se înregistreze(procedură voluntară) la reprezentanțele diplomatice/consulare ale României, după cum urmează:

La Ambasada României la Ankara/Secția Consulară: completând și transmițând cererea (apăsați aici) la  email: ankara.consul@mae.ro pentru regiunile din circumscripția Ankara, indicate la punctul anterior.

La Consulatul General al României la Istanbulemail: istanbul.consul@mae.ropentru regiunile din circumscripția Istanbul, indicate la punctul anterior.

La Consulatul General al României la Izmiremail: izmir.consul@mae.ro pentru regiunile din circumscripția Izmir, indicate la punctul anterior.

În vederea efectuării procedurii menționate sunt necesare următoarele date: nume/prenume, data/locul nașterii, domiciliul/reședința, număr pașaport, număr de telefon sau adresă de email de contact, perioada și locul șederii în Turcia. Menționăm că prezența personală la sediile reprezentanțelor diplomatice/consulare ale României nu este obligatorie.


Graniţe terestre Turcia-Siria

Majoritatea graniţelor terestre cu Siria sunt închise. Singurele puncte de frontieră deschise sunt Cilvegözü/Bab Al Hava-Hatay şi Öncüpınar/Bab Al Selame-Kilis, însă trecerea frontierei nu este garantată, întrucât există o comisie specială care analizează fiecare solicitare de trecere.

Pentru informaţii privind alertele de călătorie în Siria apăsați aici.


Graniţa terestră Turcia-Irak / Kurdistranul Irakian

Granița Khalil Ibrahim (Habur) dintre Turcia și Regiunea Autonomă Kurdistan (RAK) din Irak a fost redeschisă la 05.01.2016, după mai multe săptămâni de nefuncționare.

Pentru informaţii privind alertele de călătorie în Irak apăsați aici.

Autoritățile turce pot dispune, fără vreo notificare prealabilă, închiderea pentru perioade nedeterminate a oricărui punct de frontieră.

În situaţiile în care există transportatori români care îşi asumă riscurile traversării graniţei Turciei cu Siria sau cu Regiunea Autonomă Kurdistan (RAK) din Irak, recomandăm să se informeze temeinic cu privire la regimul juridic al şederii în Turcia şi cu privire la normele vamale aplicabile transportatorilor străini – documente valabile ale autovehiculelor, procură specială pentru folosirea autovehiculelor exclusiv de către conducătorii auto autorizaţi, existenţa asigurării internaţionale a licenţei de transport şi documentelor comerciale şi vamale în bună regulă etc.

În zonele de frontieră fotografiatul și filmatul sunt strict interzise.

 

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

16.01.2020

A fost lansat Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini,…

De la 1 ianuarie 2019 se introduce programarea online!

05.09.2018

Consulatul General al României la Izmir informează că, începând cu data de 1 IANUARIE 2019, este OBLIGATORIE…

IMPORTANT!!!

19.04.2018

ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 MAI 2018 TAXELE CONSULARE SE VOR ACHITA LA BANCA ȘI CONTUL INDICATE ÎN SCRIS LA GHIȘEUL CG…

Ceremonie depunere jurământ

28.01.2020

Patru descendenți ai unor cetățeni români plecați din țara noastră în urmă cu zeci de ani au depus…

Vizită de curtoazie la noul șef al reprezentanței MAE turc la Izmir

28.01.2020

Consulul general al României la Izmir, doamna Mioara Ștefan, care deține și postul de decan al Corpului…
 • ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 MAI 2018 TAXELE CONSULARE SE VOR ACHITA LA BANCA ȘI CONTUL INDICATE ÎN SCRIS LA GHIȘEUL CG IZMIR NUMAI DUPĂ VERIFICAREA DOSARULUI !