Prima pagină

Comunitatea românească

În circumscripţia consulară arondată Consulatului General al României din Izmir sunt stabiliţi legal, în principal prin căsătorii mixte sau angajaţi pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată, aproximativ 600 de cetăţeni români, inclusiv etnici turci şi tătari din România, stabiliţi în Turcia înainte de anul 1989. Aceştia sunt răspândiţi neuniform în zona teritorială de competenţă, cu concentrare mai mare în zona litorală din sud-vestul Turciei (oraşele Izmir, Kuşadası, Bodrum, Marmaris şi împrejurimi). Majoritatea copiilor din familiile mixte deţin şi cetăţenia română.

Cetăţenii români stabiliţi în zona egeeană a Turciei participă la viaţa socială şi politică, manifestându-şi prezenţa în viaţa publică locală. Ei păstrează legătura cu ţara de origine şi participă la manifestările cu caracter românesc organizate de consulat, care îi apropie şi le oferă cadrul de a-şi exprima identitatea naţională. Totodată, promovează constant, în societate şi la locul de muncă, o imagine reală a României.

Cu sprijinul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române şi al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, preotul Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia, parohul Bisericii "Sfânta Muceniţa Paraschevi Pikridion" din Istanbul, oficiază, de 2-3 ori pe an, cultul divin public în limba română pentru credincioşi români de religie ortodoxă, la biserica "Aya Fotini" din Izmir.

 

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

16.01.2020

A fost lansat Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini,…

De la 1 ianuarie 2019 se introduce programarea online!

05.09.2018

Consulatul General al României la Izmir informează că, începând cu data de 1 IANUARIE 2019, este OBLIGATORIE…

IMPORTANT!!!

19.04.2018

ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 MAI 2018 TAXELE CONSULARE SE VOR ACHITA LA BANCA ȘI CONTUL INDICATE ÎN SCRIS LA GHIȘEUL CG…

Ceremonie depunere jurământ

28.01.2020

Patru descendenți ai unor cetățeni români plecați din țara noastră în urmă cu zeci de ani au depus…

Vizită de curtoazie la noul șef al reprezentanței MAE turc la Izmir

28.01.2020

Consulul general al României la Izmir, doamna Mioara Ștefan, care deține și postul de decan al Corpului…
  • ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 MAI 2018 TAXELE CONSULARE SE VOR ACHITA LA BANCA ȘI CONTUL INDICATE ÎN SCRIS LA GHIȘEUL CG IZMIR NUMAI DUPĂ VERIFICAREA DOSARULUI !