Republica Turcia

Condiţii de călătorie

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Republica Turcia în scop turistic sunt exceptați de la obligativitatea deținerii unei vize de intrare pe teritoriul acestui stat pentru o şedere care nu depășește 90 de zile în decurs de 6 luni. Aceasta se calculează, retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări.

În conformitate cu prevederi ale unor reglementări legale în vigoare, pașaportul simplu deținut de un cetățean român care intenționează să intre în Turcia trebuie să fie valabil minimum 150 de zile la data intrării în această țară și să conțină cel puțin o filă liberă pentru aplicarea ştampilelor de intrare, în caz contrar, autoritățile de frontieră vor refuza accesul pe teritoriul Turciei.

Cetăţenii români nu pot intra sau tranzita Turcia cu cartea de identitate, ci numai în baza unui paşaport valabil. De asemenea, tranzitul aeroporturilor turceşti, în cazul călătoriilor internaţionale cu escală în Turcia, nu poate fi făcut cu cartea de identitate, ci impune prezentarea unui paşaport valabil.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Turcia pentru studii, muncă, formare profesională, cercetare științifică, ori alte scopuri similare, sau pentru o şedere cu durată mai mare de 90 de zile, trebuie să obţină, în prealabil, o viză de lungă şedere pentru intrarea pe teritoriul Turciei.
În atenția studenților români din Turcia în cadrul Programului european Erasmus

Ambasada Turciei la Bucureşti infomează studenții participanți la Programul de mobilitate Erasmus, finanţat de Comisia Europeană, că începând cu acest an nu mai este necesară acordarea vizei de intrare, urmând a se solicita direct permisul de ședere după sosirea în Turcia.

La întocmirea formalităţilor de obţinere a dreptului de şedere în Turcia, studenților români le sunt solicitate două taxe, una de 50 TL (aproximativ 18 euro) reprezentând contravaloarea blanchetei permisului de şedere şi una de 320,70 TL (aproximativ 113 euro), reprezentând taxă de viză.

Ambasada României la Ankara a întreprins demersuri pe lângă autoritățile turce competente privind eliberarea permiselor de şedere fără taxe studenţilor români care studiază la universităţi turcești. Până la soluționarea acestor demersuri, MAE recomandă studenților obținerea vizei la București, procedura similară din Turcia fiind mult mai greoaie și de durată.

Conducătorii mijloacelor de transport auto pot intra pe teritoriul Turciei numai în baza unei vize de intrare, obţinută de la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Turciei în România.

Membrii echipajelor maritime, feroviare, aeriene şi membrii companiilor care efectuează călătorii frecvente în Turcia, vor fi scutiţi de obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul acestei ţări pentru o perioadă de 90 de zile, în baza notificării lor prealabile şi a transmiterii informaţiilor aferente pe canale diplomatice.

Recomandări:

Întrucât au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să deţineţi asupra dumneavoastră şi cartea de identitate (care include date suplimentare de identificare).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

http://www.mae.ro/travel-conditions/3753#791

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

16.01.2020

A fost lansat Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini,…

De la 1 ianuarie 2019 se introduce programarea online!

05.09.2018

Consulatul General al României la Izmir informează că, începând cu data de 1 IANUARIE 2019, este OBLIGATORIE…

IMPORTANT!!!

19.04.2018

ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 MAI 2018 TAXELE CONSULARE SE VOR ACHITA LA BANCA ȘI CONTUL INDICATE ÎN SCRIS LA GHIȘEUL CG…

Ceremonie depunere jurământ

28.01.2020

Patru descendenți ai unor cetățeni români plecați din țara noastră în urmă cu zeci de ani au depus…

Vizită de curtoazie la noul șef al reprezentanței MAE turc la Izmir

28.01.2020

Consulul general al României la Izmir, doamna Mioara Ștefan, care deține și postul de decan al Corpului…
  • ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 MAI 2018 TAXELE CONSULARE SE VOR ACHITA LA BANCA ȘI CONTUL INDICATE ÎN SCRIS LA GHIȘEUL CG IZMIR NUMAI DUPĂ VERIFICAREA DOSARULUI !